fbpx
cialis for daily use 5 mg for sale. canadian pharm meds. cialis daily vs. propecia from canadian pharmacy. herbal erection pills canada. vipps online pharmacies no perscription

Ovih dana ne smatra se otmenim govoriti o treniranju ili samopoboljšanju kao nekoj vrsti konflikta – često čujemo kako bismo trebali pametno da treniramo, a ne snažno i istrajno; da budemo u određenom tempu; da radimo u skladu sa sopstvenim mogućnostima ; da se sasvim pridržavamo principa sportske nauke. Ovo je sa fiziološke tačke gledišta ,vrlo koristan savet, i bilo bi mudro prihvatiti ga.

Međutim, u praksi pk-a postoji rat: psihološka borba koja nam se pojavljuje svaki put kada sledi skok ili neko slično specifično kretanje koje još nismo savladali, svaki put strah od neuspeha ili pada sprečava nas i navodi da odustanemo i probamo narednog dana , kao izgovor za prihvatanje poraza. U ovom slučaju protivnici smo sami sebi, što se manifestuje kroz izazov terena na kojem treniramo. A takav protivnik se ne može jednostavno pobediti tzv. pametnim treningom, niti radom u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Mora mu se direktno suprotstaviti , i u pravom smislu te reči suočavati sa njim dok ne poklekne. Ovde je zaista potreban onaj stari dobri (inat). To je takođe deo našeg vežbanja i ne može se olako time baratati. Sticanje snage, spremnosti, brzine, ili sposobnog kretanja nije toliko komplikovano , jednostavno treba primeniti dovoljan, redovan i odgovarajući trening i rezultati će se već videti.

Bavljenje umom

Nemoguće je predvideti kako će neko regovati na sopstveni izazov u ovoj situaciji – da li će se naježiti od straha, ili će se postaviti iznad toga? Da li će prikazati unutrašnju snagu potrebnu da se nosi sa poteškoćama, ili će potražiti lakši način? Surova istina je da dok se ne suočimo sa sukobom nemamo pojma na koji način ćemo odreagovati, niti će bilo ko biti u stanju da nepogrešivo proceni kako će se dati pojedinac snaći kada se upusti u ovakvu vrstu situacije. Mnogo puta smo videli da vežbači nadmašuju sami sebe tokom aspekata ‘bezbednog’ treninga , tokom treninga u zatvorenom prostoru (tzv. indoor trening), a odustaju kada se nađu u sličnoj situaciji , u okruženju ,koje je prema njima, većeg rizika. Um je najviše nepredvidiv i najlukaviji protivnik, a i najuporniji. On će učiniti sve da nas odvrati od onoga što smo naumili. Ali ukoliko mu se svaki put budemo prepustili , u potpunosti će ugasiti onaj žar u nama.

Kako sprečiti ovo? Ne slušajući taj unutrašnji glas ,ili barem ne činiti to često. Izboriti se sa tim unutrašnjim bitkama i pobeđivati više nego gubiti. Poslušajte šta taj glas ima da kaže (ko zna , par puta će zapravo razumno govoriti) , obratite pažnju na te savete i upozorenja ,zatim ih ’’primite k znanju’’ i sklonite sa strane ,i konačno se posvetite prevazlaženju određene prepreke na putu.

Postoji mnoštvo različitih metoda za borbu u ovom tzv. ratu – neću reći pobedu jer to nije jedna od onih bitaka koje se apsolutno mogu dobiti – video sam i pojedince koji uspešno primenjuju vrlo različite strategije: vizuelne tehnike (vizualizacija) , tehnike za odvraćanje pažnje, gnev (kanalisanje/usmeravanje emocija), mantre, muzika… ,ali negde usput, svi ti pojedinci dolaze do te tačke potpune odlučnosti , rešenosti i posvećenosti ,da bi na kraju izveli ciljani pokret. To je taj inat , trenutak snage volje i ujedno momenat vladanja sopstvenim telom ,u pravom smislu te reči. Sve unutar njih ih tera na odustajanje, zdrav razum ,na bezbedno postupanje, a opet oni uspevaju da izađu na kraj sa svim tim misaonim procesima, da ih potisnu u stranu i reše da dovrše željeni zadatak. Oni ,dakle upravljaju svojim telom ,a ne strahom niti bilo čim drugim. Divno je zaista videti nekoga ko uspostavlja takvo stanje, a još je bolje to lično iskusiti.

Kada se to dogodi ,bitka je dobijena. Doduše, rat će se nastaviti. Ovaj tzv. rat se nikada ne završava. Protivnik je neumoran, nemilosrdan i bezosećajan. Čekaće na ’’bojištu’’ svaki put ,sa dobro poznatim osmehom.
(It’s a level playing-field: we just have to play out of our skins.)

2011 © Parkour Generations- Prevod Miloš Tomin.

Nazad