fbpx
cialis for daily use 5 mg for sale. canadian pharm meds. cialis daily vs. propecia from canadian pharmacy. herbal erection pills canada. vipps online pharmacies no perscription

Master disciplina

Balans je možda najviše temeljan aspekt u praksi parkura I predstavlja samu mogućnost održavanja ravnoteže u svako doba.

Dobra ravnoteža nosi više u svakom aspektu parkoura. Bitno je za stabilan i precizan doskok, važan za kretanje brzo na uske površine…

Ukoliko imaš dobar balans I rafiniran osećaj za položaj tela, to je od velike koristi u parkouru I neophodan je za sprečavanja pada.

Dobra ravnoteža zavisi od mnogih faktora, od kojih su neki I biološki ali se svaki od njih može poboljsati. U parkouru svi upotrebljavamo balans ali on jednostavno nikada ne može biti u potpunosti uvežban. Uz dobar balans svaki drugi pokret postaje lakši I zbog toga se balans naziva master disciplinom.

Šta je to balans?

Naša sposobnost ravnoteže I stajanja uspravno u bilo kojom slučaju, oslanja se na zamišljen splet koji uključuje vizualni u koštano mišicni sastav. Unutrašnji osećaj ravnoteže radi sa očima, mišićima I zglobovima za održavanje ravnoteže.

Na primer, vizualni signali o položaju tela na osnovu okoline su poslati do mozga gde se “obradjuju” i tako “ obradjeni” šalju se do kostano-mišićnih sastava koji na osnovu tih podataka drže naše telo uspravno i održavaju ravnotežu.

Gledano, te stalno protičuće informacije pomažu nam da održimo I vrlo precizno regulišemo ravnotežu, čak i tokom kretanja.

Poboljšanje balansa

Ravnoteža zavisi od fizičkog stanja tela koje se, svakako, može unaprediti i usavršiti. Od sposobnosti tela da održi ravnotežu i da se orijentiše, zavisi i naše kretanje.

Fudbal, vožnja bicikla pa čak i kuglanje može poboljšavati balans jačanjem mišića i zglobova.

Aerobik, sportove na vodi ili neke druge tehnike kao što su yoga, tai chu, iskoristite da uskladite tehnike disanja tela i pokreta pošto ovo ima jedan veliki pozitivan učinak na ravnotežu.

Od svih tih vežbi za poboljšanje ravnoteže, parkour se, po sadržaju, izdvaja kao najraznovrsniji i daje potpun pristup vežbama balansa.

Traceur mora “naučiti “ balans i primeniti ga na raznim površinama, pod različitim uglovima. Takodje mora da ima sposobnost da kontroliše svoju ravnotežu dok je u “ letu “ kako bi omogućio siguran doskok.

Balans vežbe

  • · Cat-Balance ova aktivnost zahteva konstantnu upotrebu stabilizacionog mišića duž celog tela kako bi održali ravnotežu i stabilnost. Dovoljno je pronaći solidnu ogradu ili tanki zid a vežbanje cat-balance radite dok vam ova aktivnost ne postane “poznata“. Uzimajte redovne pauze sa istezanje i odmaranje nogu pošto ova vezba pruža visok pritisak na ispružni misic potkolenice i uopšte mišića nogu.
  • · Slow Crouches ne tako teška ali veoma korisna vežba za statičku ravnotežu koja može biti izvedena bilo gde. Raširite noge u pravcu ramena, stanete na prstima i polako se savijate sve dok ne osetite da ste svojim trupom dotaknuli svoju petu. Zadržite ovaj položaj 5 sekundi i nakon toga polako ustanite još stojeći na prstima. Ova vežba će vam pomoći oko razvijanja mišića nogu i stabilizacionog mišića podkolenice za održavanje ravnoteže.
  • · Rail Crouches je skoro isti kao i slow crouches samo što je za ovo vežbu potrebno imati tanku horizontalnu šipku da bi čučnuli na nju. Stojem na ovakvoj šipci, da bi održali ravnotežu aktivirate razne spletove nožnih mišića i samim tim ih i jačate.Vreme koje zadržavate vaše telo u poziciji čučnja je 10 sekunde.
  • · Rail Walking vežba hoda po šipci različitih širina, oblika, materijala… Prilikom svakog pokreta morate uskladiti ranotežu vašeg tela… U početku ćete imati poteškoća ali kasnije vežbom ćete ravnotežu dovesti u red. Usput ove vežbe možete ubaciti i po neki čučanj u trajanju od 10 sekundi.
  • · Post Hops stoj na jednoj nozi na šipci uz malo savijanje noge u kolenu. Težina vašeg tela će više opteretiti mišiće noge na koju trenutno stojite. Poželjno je menjati noge radi ojačavanja i mišića druge noge.

 

Divna stvar kod ravnoteže je to što je tehnika koju možete razvijati i uvežbavati ma gde da se nalazili i ma šta radili.

Nazad