fbpx
cialis for daily use 5 mg for sale. canadian pharm meds. cialis daily vs. propecia from canadian pharmacy. herbal erection pills canada. vipps online pharmacies no perscription

Ako je bilo ko od vas pričao sa mnom u poslednjih šest meseci, čuli biste kako se žalim na bol koji osećam u kolenu. Počelo je kao blag iritirajući bol i tokom vremena je evoluirao u pun hroničan bol, najverovatnije tendonitis ili neka njegova varijanta. To je veoma razočaravajuće. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci ponuđen mi je širok spektar predloga, saveta i tretmana za bol u kolenu iz svakojakih obrazovnih izvora.

Sve to sam brzo ignorisao, zato što sam glup.

Ovo je lista stvari koje bih voleo da sam ranije uradio. Ukoliko osećate bol u kolenima, MOLIM VAS obratite pažnju na tekst koji sledi i ne dozvolite da problem postane ozbiljniji. Ja trenutno ne treniram nekoliko meseci kako bih konačno rešio moj problem; nemojte da postanete kao ja.
Nemojte biti gluperda za bol u kolenima.

1) Priznajte problem i odlučite da rano preduzmete mere

Dugo vremena nisam ni mislio da je moj bol u kolenu problem koji se treba rešavati. Osećao sam bol u ramenu od treniranja u mojoj ranoj parkur karijeri i to je nekako prošlo samo od sebe nakon nekog vremena. Pretpostavio sam da su ozlede i bolovi samo deo treninga, i da će moj bol u kolenu sam od sebe nestati u dogledno vreme.
Naravno, ono što sada shvatam je da je moj obim treninga znatno veći sada nego što je nekada bio, i da se kolena u parkuru mnogo više upotrebljavaju od ramena. Prilično je lako odmarati rame a i dalje trčati i skakati; mnogo je teže uopšte se kretati sa nestabilnim kolenom. Problem nikada nije nestao, i ja se njime nikada nisam bavio sve dok nisam bio primoran na to.

2) Odmarajte zglob – pravilno

Čak i kada sam shvatio da je ovo nešto čime se moram pozabaviti, nisam hteo da prekinem sa treninzima. Znao sam da ću morati da odmaram; ali sam pretpostavljao da će jedna ili dve nedelje biti sve što mi je potrebno. Ili da mogu smanjiti trening na jednom nedeljno, i da će sve biti u redu. Ili da jednostavno ne radim ništa veliko i teško za moje koleno, i da će biti u redu.
Ne, ne! Sada znam da odmor znači odmor. Koleno se ne može zalečiti ako ga stalno izlažete malim udarcima i ako stalno zatežete tetivu, bez obzira na to koliko je skok mali. Progutajte gorku pilulu, kupite nekoliko DVD izdanja i podignite noge u vis, i tako će vam biti najmanje narednih mesec dana ili više moj prijatelju.
Ili…

3) Skrenite sebi pažnju od toga

Ako osećate bol u kolenima, to je verovatno zato što ste aktivna osoba. Dakle, kako se nositi sa činjenicom da niste u stanju da trenirate sledećih nekoliko meseci?
Pa, još uvek imate ruke, zar ne?
Kupio sam komplet gimnastičkih prstenova i nekoliko parallette šipki. Oni su pravi izazov, uveravam vas. Prilično sam zadovoljan što ću se fokusirati na njihovo savladavanje sledećih nekoliko meseci pre nego što se vratim treninzima.
Mi smo zavisnici, na neki način, i ako ne dobijemo svoj fiks bićemo u iskušenju da izađemo napolje i uradimo nešto glupo. Pronađite izazov, nađite nešto novo da naučite ili postignete, i radite na tome. To će vam pomoći.

4) Odradite vaše istraživanje i uvedite rutinu nege kolena

Postoje određene stvari koje možete uraditi da bi pomogli oporavak vašeg kolena, i postoji dosta informacija koje vam govore šta su te stvari. Preporučio bih vam da posetite fizioterapeuta ili vašeg doktora da odredite tačno koji je vaš problem, ali generalno primena leda i toplote, zajedno sa nekim anti-inflamatornim lekovima, mogu pomoći sa trenutnim bolom, dok dodaci ishrani na bazi ribljih ulja i slično mogu pomoći sa dugotrajnim zdravljem zglobova. Izguglajte temeljno i apsorbujte sve što možete.
Takođe se treba temeljno istezati, a posebno istezanja koja je opisala Awsa Bergstrom, Trejserov Novi Najbolji Prijatelj, koja su prethodno postavljena na ovom blogu su veoma korisna za opuštanje mišića oko zgloba kako bi se smanjila zategnutost kolena.
Međutim, nijedna od ovih stvari nije korisna ako ih ne radite. Dakle, uspostavite rutinu. Pogledajte vašu nedelju, vidite gde ćete biti u određenim periodima i planirajte da negujete vaše koleno kada god možete. Odredite vreme za stavljanje leda. Podesite alarm da vas podseti da uzmete ibuprofen, ili vitamine, ili da se istegnete. Neka vam to bude navika i neka ne bude izgovora. Hlađenje vašeg kolena ledom dvaput nedeljno kada se vi setite neće pomoći; ali hlađenje ledom dvaput dnevno hoće.
I da, ovo je nešto što ja nisam radio dugo vremena. Sećate se, ranije, kada smo govorili kolika sam ja gluperda?

5) Ojačajte vaša kolena pre povratka, i idite polako

Ovo je moj nadmoćni čin gluposti, i najveća greška koju sam napravio. Uspeo sam da se prilično dobro odmorim tokom praznika, sa najmanje tri nedelje ne naprezanja mog kolena do njegovih granica. Osećao sam se dobro, i odlučio sam da ponovo počnem sa treninzima.
Odmah sam pokušao veliki skok iz zaleta i oštetio sam moje koleno više nego ikad.
Morate shvatiti, što ja nisam, da će odmaranje vaših nogu značiti malo pogoršanje u nivou snage. Ako ne uradite čak nijedan čučanj sa sopstvenom težinom mesec dana, možda više nećete imati snagu u vašem skoku ili čvrstinu u vašem doskoku kada se vratite. Možda neće biti veliki gubici, a možda i hoće, ali morate se postepeno vratiti treninzima kako bi to saznali.
Potražite vežbe za povećanje stabilnosti kolena, kao što su balansiranje, i neko vreme trenirajte noge kako bi osigurali da ste ponovo spremni pre nego što pokušate velika, eksplozivna kretanja. Dopustili ste zglobu da se zaleči; sada ga morate ojačati, da se ne bi ponovo povredili.
I na kraju,

6) Ne dozvolite da vas slomi

Činjenica je da ako osećate bol u kolenima, morate promeniti to što radite kako bi nestao. To može značiti gubitak treninga, rutine, ili jednostavno izlaženje i druženje sa ljudima sa kojima ste proveli svako veče prethodne dve godine i počećete da sedite ispred televizora sa podignutom nogom.
Ali, mi ovde govorimo o dugotrajnom zdravlju vašeg zgloba. Ako se to ne reši, možete imati trajne probleme sa kolenima u starosti. Vredi to rešiti sada, sa nekim kratkotrajnim žrtvovanjem.
Nemojte praviti iste glupe greške kao ja. Ja sam ih već napravio, u vaše ime.
Nema na čemu.

© Parkour Generations
Za Parkour Srbija preveo Dejan Kostevski.

Nazad